Module 1: Associatiewerk

Bekende uitspraken van cliënten: 
 • “Mijn hoofd en lichaam zitten niet op dezelfde lijn”
 • “Ik voel me angstig terwijl ik weet dat dit niet nodig is”
 • “Mijn lichaam voelt gespannen en ik weet niet waarom”
 • “Ik kan niet (goed) naar m’n gevoel” 
 • “Ik weet niet wat ik voel”
 
Deze cliënten zijn vaak op zoek naar de balans tussen het hoofd en het lichaam en zitten doorgaans vaker in hun hoofd waardoor ze veel piekeren, kritisch zijn naar zichzelf en zich onrustig voelen.
 
Tijdens deze module voor associatiewerk, leer je hoe jij jouw cliënten vanuit het verstand naar hun gevoel brengt en de verbinding herstelt tussen het hoofd en het lichaam, zodat beide weer in balans kunnen komen.
 
We werken in deze module vanuit een persoonlijk inspiratieplan en daarom zal je als student worden gevraagd een persoonlijk doel voor de opleiding neer te zetten. Omdat de opleiding ervaringsgericht is, zal jouw persoonlijke doel meegenomen worden in de oefeningen. Dit maakt dat de opleiding ook een therapeutisch karakter heeft.

“Je kunt de ander daar brengen, waar je zelf bent geweest”

Diverse onderwerpen komen in deze module aan bod:

 • Herkennen van associatie en dissociatie
 • Techniek: Het Innerlijk Huis
 • Projectie, overdracht, tegenoverdracht en matchen in de praktijk
 • Lichaamsgericht werken
 • Afstemmen en rapport maken
 • Het inzetten van Adem, Geluid en Beweging
 • Werken van de rand naar de kern
 • Diverse ervaringsgerichte oefeningen 
 
Wat kan je tijdens de opleiding onder andere verwachten:
  
 • Persoonlijke begeleiding van ervaren docenten;
 • Een ervarings- en praktijkgerichte opleiding waarin theorie en praktijk zich afwisselen;
 • Praktijkgerichte oefeningen die vervolgens direct toepasbaar zijn in je eigen praktijk waardoor je al snel het associatiewerk zal kunnen inzetten tijdens jouw sessies.
Voor wie is deze opleiding?

Module 1, Associatiewerk, is speciaal ontwikkeld voor therapeuten en coaches die interesse hebben in het geassocieerd werken met cliënten. Je krijgt in deze module geen “tool” aangeleerd om mee te werken, maar een manier om associatie te integreren in je huidige werk. Dit zal jouw sessies meer diepgang geven en je met een bredere kijk (mentaal, emotioneel en lichamelijk) laten werken. Ook stelt het jou in staat cliënten vanuit hun hoofd naar hun gevoel te brengen.

Nu kan het zijn dat je (delen van) module 1 al in jouw schatkist aan therapeutische skills hebt zitten en graag associatietherapeut wil worden. In dat geval kan je vrijstelling krijgen voor (delen van) module 1 en je direct inschrijven voor module 2: Associatietherapeut. Neem bij vragen hierover gerust contact met ons op om de opleiding zo passend mogelijk te maken voor jou.

Therapie is maatwerk, daarom onze opleidingen ook! En omdat wij maatwerk leveren, vindt er altijd vooraf aan de opleiding een intake plaats.

Waarom is associatie in therapie zo belangrijk?
Als mens leren we allemaal manieren om pijnlijke dingen niet te hoeven voelen door bijvoorbeeld naar ons hoofd te gaan, dingen beredeneren en rationaliseren, situaties te ontwijken en nog veel meer. Dit is heel normaal omdat je ook liever geen pijn wilt voelen. Wanneer je weggaat van je gevoel ben je aan het dissociëren. Ook tijdens de therapie zullen cliënten dit doen. Vaak niet bewust, maar gewoon omdat dit een automatisch mechanisme is geworden. Dat dit automatische mechanisme vaak voortkomt uit nare of traumatische ervaringen, is de cliënt zich vaak niet eens meer bewust. Daarom is het belangrijk dat jij als therapeut of coach, doorhebt wanneer dit gebeurd. Maar ook, wat je kan doen om je cliënt weer te laten associëren. Wanneer je de cliënt leert zijn of haar emoties te doorvoelen, kan je pas echt bij de kern komen vanuit waar het mechanisme is ontstaan. Op deze manier kan je cliënt inzicht krijgen in dit mechanisme en doormiddel van het associatiewerk zijn of haar eigen gevoel weer toelaten. Dit om het te kunnen loslaten en verwerken zodat er weer ruimte komt voor de onderdrukte kwaliteiten. 
 
Data 2022/2023 module 1:
Houdt de website in de gaten voor de nieuwe data!

Lestijden:

10:00 tot 17:00 (houdt rekening met een mogelijke uitloop tot 17:30)

Investering in jezelf:

Prijs: € 1.695,-

(of € 339,- per blok van 2 dagen, alleen beschikbaar bij vrijstellingen voor module 2)

Deze opleiding is vrijgesteld van BTW en geaccrediteerd door de NBVH en de GRO.