We ademen allemaal de hele dag door, we kunnen er zelfs niet bewust mee stoppen! Ja, je kunt even bewust je adem inhouden, maar je lichaam geeft vanzelf het signaal om weer in te ademen. Het is zoiets natuurlijks en eenvoudigs, wat is daar nu krachtig aan? Ik leg het je uit met een voorbeeld uit mijn praktijk:
C. is een prachtige, levendige, fitte en actieve vrouw van begin 50. Ze zingt, doet aan yoga en danst graag. En toch voelt ze zich uitgeput, ervaart fysieke klachten en is niet in staat om te werken. Ze vertelt dat ze inmiddels genezen is van de ziekte van Lyme, maar dat dat een hele zware periode is geweest in haar leven. Ze heeft heel veel pijn en verlammingsverschijnselen gehad, wat als zeer traumatisch ervaren is. Ze heeft hard gewerkt aan haar herstel en zo snel als mogelijk weer aan het werk gegaan, achteraf gezien wellicht te snel. Ze heeft onvoldoende tijd genomen om ook alle bijbehorende emoties te verwerken.
Terwijl ze zit te vertellen, kijk ik naar haar ademhalingspatroon:
Ze ademt krachtig en veel in naar haar borstgebied en neemt weinig tijd om uit te ademen. Haar schouders zijn licht opgetrokken en er zijn veel kleine onrustige bewegingen in haar lichaam. Vooral de lichte schokjes in haar buik vallen op.
Ze vertelt over deze heftige periode in haar leven en ik zie meerdere keren de tranen in haar ogen opwellen, maar telkens als ze dit voelt, stopt ze even met ademen en slikt ze de tranen weg. Ze zit vol emoties, maar door een moment te stoppen met ademhalen, houdt ze deze onder controle. Op dit moment zet ze de kracht van adem in om niet overspoelt te worden door alle vastgezette emoties. Helaas heeft ze hiermee een adempatroon ontwikkelt die we chronische hyperventilatie noemen: meer inademen dan uitademen, waardoor er geen balans is tussen beide.
We halen uit de lucht die we inademen de zuurstof die ons lichaam nodig heeft voor alle verbrandingsprocessen, bij de uitademing blazen we de afvalstoffen en met name de koolstofdioxide uit. Als we meer inademen dan uitademen, blijven deze afvalstoffen in ons lichaam, die vele gezondheidsklachten kunnen veroorzaken o.a.:
– Pijnklachten
– Vermoeidheid
– Gespannen gevoel/stress in het lichaam
Zelfs hartritme storingen kunnen aan chronische hyperventilatie gelinkt worden.
En zo kunnen we al haar fysieke klachten 1 voor 1 linken aan chronische hyperventilatie. Je kunt nu denken: even een goed ademhalingspatroon aanleren en ze is van al haar klachten af! Maar wanneer we de oorzaak, dus de onderliggende reden waarom dit patroon is ontstaan, niet aanpakken, is het hard werken om een adempatroon te veranderen. En hard werken is nou precies wat ze kent, altijd maar doorgaan, een hoge lat voor zichzelf en het is nooit goed genoeg. En zo is dit adempatroon dus ook ontstaan. Terwijl ze snakt naar rust en ontspanning. En daar begint een hele andere reis met haar ademhaling: Door adem, geluid en beweging (3 sleutels van Reich) leert ze vastgezette emoties los te laten. Hierdoor ontstaat er ook fysiek ruimte in haar lichaam om een gezond adempatroon te ontwikkelen. Daarnaast geeft het haar ruimte om tijdens de sessies haar negatieve zelfbeeld te transformeren naar vertrouwen in haar lichaam. Stap voor stap leert ze een gezonde strategie aan om met stress en emoties om te gaan. Tussen de sessies door doet ze ademhalingsoefeningen, waardoor ze al snel verbetering ervaart op alle aspecten van haar leven.
Dit traject is een heel duidelijk voorbeeld waarbij de adem een belangrijke sleutel naar een gezond en gelukkig leven is, maar geldt dit voor al mijn sessies. Adem wordt ingezet om emoties vast te zetten, dus is het ook, naast beweging en geluid, de sleutel om ze weer los te maken!
Tijdens de opleiding tot Associatietherapeut ontdek je zelf de kracht van adem, waarmee je een hele stevige basis voor jezelf legt om te groeien en bloeien als therapeut.
Roos